Статтi

Оформлюємо договір взаємозаліку

Практично у кожного представника бізнесу хоча б раз виникала ситуація, коли можна не платити гроші, а розрахуватися за договором взаємозаліку. У цій статті розглянемо основні нюанси складання документа, акта і сплати ПДВ.

Взаємозалік

Під взаємозаліком розуміється виконання зобов'язань за конкретним договором послугами, а не грошима.

Наприклад, ви замовили послугу, і виконавець надав її, а потім останній виступив в ролі замовника, а ви - виконавця. Виходить, що стався взаємозалік або обмін. При цьому ніхто нікому нічого не винен в грошовому еквіваленті. Основне правило полягає в однорідності послуг.

Інший приклад - ви зробили ремонт в орендованому приміщенні (за умови попереднього узгодження з власником) і вирішили не продовжувати договір оренди. У цьому випадку орендодавець може «списати» частково (повністю) орендну платню або ж відшкодувати витрати на ремонт. Найкращим варіантом у цій ситуації стане укладення Додаткової угоди до основного договору оренди або ж окремого документа про взаємозалік.

При оформленні договору взаємозаліку адвокати Адвокатського бюро «Герман і партнери» рекомендують приділити особливу увагу документам (чеки, рахунки, квитанції), що підтверджують фінансові витрати.

Крім самого договору необхідно скласти акт звірки, тому що не вся сума боргу може відноситься до взаємозаліку. Цей крок виключить можливі розбіжності сторін. Якщо суми боргу і взаємозаліку відрізняються, пишеться заява в двох примірниках. Після візується уповноваженим представником однієї зі сторін і відправляється назад ініціатору. Після укладання договору взаємозаліку складається акт, що підписується директором і бухгалтером. Важливо вказати в акті суми, дати та зобов'язання.

Податки і договір взаємозаліку

Сума ПДВ (вхідного і вихідного) вказується в акті до договору взаємозаліку. Оплата здійснюється відповідно до звітним періодом в залежності від дати підписання акта.

Виходячи з практики, співробітники ДФС вимагають приймати в обліку тільки вхідний постачальнику ПДВ. Знайте, це незаконно. Тому, в разі отримання повідомлення або претензії, не зволікайте - звертайтеся за захистом своїх прав.

Бізнесу, що використовує спрощену систему оподаткування, слід пам'ятати про те, що взаємозалік буде фігурувати в графі «доходи». Отже, сума податку збільшиться. Не слухайте податківців, які наполягають на якнайшвидшому закритті угод, а дійте відповідно до закону.

Заборона взаємозаліку

Договір взаємозаліку можна підписати тільки в разі закінчення терміну сплати за зобов'язаннями.

Не можна закрити взаємозаліком договір аліментів, нанесення шкоди людині, довічного утримання. Взаємозалік також застосуємо в разі визнання однієї із сторін банкрутом.

Часом в основному договорі, укладеному між замовником і виконавцем, вказується неможливість укладення договору взаємозаліку.

У будь-якому випадку, при підписанні будь-якого договору, звертайте увагу на пункт про взаємозалік. Якщо ж такого немає, просіть внести зміни.

Представники бізнесу зі всієї України звертаються до Адвокатського бюро «Герман і партнери», тому що впевнені у високому професіоналізмі адвокатів. А укладення договору на абонентське юридичне обслуговування - надійний захист практично від усіх проблем сучасного бізнесу.

Проконсультуватися

Залиште свій E-mail щоб отримувати свіжі новини і актуальні пропозиції.
З'явились питання?
Ми на зв'язку і завжди готові допомогти вирішити Вашу проблему не словом, а ділом!
Отримати консультацію
Чому Адвокатське бюро
"Герман і Партнери"?

Ми завжди стоїмо на сторожі Ваших інтересів і готові захистити від випадку

Професіоналізм
8 років практики
300 виграних справ
Надійність
Конфіденційність,
персоналізований договір
Оперативність
Час - гроші,
100% дотримання термінів
Чесність
Прозорі умови,
аргументовані ціни
Зворотній дзвінок
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Придбати договір
Заповніть дані та перейдіть до оплати!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Доопрацювати договір
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Заявка на консультацію
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Залишити відгук
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail: (не публікується на сайті)
Ваш відгук:
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×