Новини
  • Головна
  • Життя по BEPS: у скільки українцям обійдуться білі доходи

Життя по BEPS: у скільки українцям обійдуться білі доходи

На сьогоднішній день з офіційної зарплати середнього українця вилучається три податки – 18% ПДФО, 22% ЄСВ і 1,5% військовий збір. При офіційно нарахованій зарплаті ("брудними") на суму 10 тис.грн. на руки українець отримує 5850 грн., решта йде державі. Всього це відповідає 41,5% податкового навантаження, хоча для платників ПДВ частка відрахувань фактично ще більша. Адже ці самі 10 тис.грн. для зарплати витягуються з балансу підприємства із суми, з якої виплачується ПДВ. Таким чином виходить, що бюджет забирає собі 58,2% відрахувань.

Цей податковий хомут і породжує в нашій країні різні сірі схеми з ухилення від обов'язкових платежів до бюджету. А українці в підсумку отримують легально лише невелику мінімальну зарплату. Решту роботодавець зазвичай вважає за краще виплачувати готівкою в конвертах.

Найбільш поширені в нашій країні дві схеми оптимізації. І з обома незабаром може покінчити план дій BEPS-законопроект про впровадження перших його 8 кроків нещодавно опублікували для ознайомлення на своїх сайтах Мінфін і Нацбанк.

Перш за все, BEPS прикриє або зробить нерентабельною для підприємців схему класичної конвертації, яка побудована на фіктивних експортних операціях. Якщо їх проведення стане неможливим, практично буде заморожена і широко поширена в Україні схема по зниженню податкового навантаження при сплаті зарплат з майже 60% до 13-15%.

Але і з другої, побудованої на використанні "ручних" ФОП, виникнуть складнощі. Зараз її використовують не так часто, оскільки вона значно поступається за рівнем економії першої (підсумкове податкове навантаження коливається від 17 до 25%). А в майбутньому користуватися нею стане вкрай важко, оскільки проводки між пов'язаними особами будуть жорстко контролюватися банками і податківцями. У тому випадку, якщо підприємство спробує відправити кошти на підозрілу компанію, фінустанова просто заблокує операцію. Це істотно ускладнить життя бізнесу, особливо малому і середньому.

Світле майбутнє

Зміни, втім, не відбудуться миттєво. Адже BEPS - це стратегія, звернена в майбутнє. До того ж українська версія плану, на відміну від загальносвітової, зобов'язує Україну зробити першим ділом тільки 8 кроків і аж ніяк не забороняє банкам проводити платежі на сумнівні підприємства, а значить збережуться і схеми. У всякому разі поки не будуть імплементовані залишилися кроки плану (всього їх 15).

"Згідно із законопроектом, банки будуть пропускати всі операції, але зобов'язані повідомляти в податкову службу про тих фізосіб, які володіють іноземними компаніями. А вже фіскальна служба буде впроваджувати план далі", - виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

Експерти констатують, що представникам влади самим не вигідна миттєва і повна імплементація. Але очевидно, що запущений проект не вдасться зупинити. А впровадження правил BEPS в українське законодавство - лише питання часу. Втішити українців може той факт, що зрештою від загальної детінізації виграють усі.

Збільшиться ВВП країни

Рівень тіньової економіки зараз оцінюється приблизно в $30 млрд, що в два рази перевищує наявні золотовалютні резерви. Щоб ВВП зростало на 1% на рік, необхідні інвестиції на $4 млрд.у разі детінізації зростання ВВП складе близько 6%.

Зарплати українців зростуть

Зростання ВВП неминуче призведе до зростання зарплат. Експерти вважають, що в кінцевому підсумку реальні зарплати в «офіційному» форматі зростуть на 20%.

Фактичне податкове навантаження на роботодавця збільшиться, але і зарплати теж будуть рости. Так, податки в Україні не найнижчі, але, наприклад, у Великобританії вони ще вище, так само, як вище і зарплати. Питання не в зниженні податків, а в правильному їх розподілі. Якщо люди будуть розуміти, куди пішли податки, навіть питань не виникне, чи треба їх платити.

Банки охочіше будуть давати людям кредити, а процентна ставка буде прагнути до європейських показників.

Вирішиться багаторічна проблема дефіциту Пенсійного фонду. Та й з кадровим ресурсам має стати легше-заробітчанам буде вигідніше працювати і платити податки вдома, а не за кордоном.

Втім, все це перспектива не одного року. За оцінками експертів, щоб досягти таких результатів Україні може знадобиться від 10 до 20 років. У короткостроковому ж періоді імплементація плану BEPS може призвести до рівно протилежних результатів. Підприємці будуть справлятися зі зростаючим податковим навантаженням різними способами. Одні змушені будуть збільшити ціни на свою продукцію, щоб оплатити «зарплатні» податки, інші знизять співробітникам оклади, треті і зовсім можуть закрити бізнес.

Залиште свій E-mail щоб отримувати свіжі новини і актуальні пропозиції.
З'явились питання?
Ми на зв'язку і завжди готові допомогти вирішити Вашу проблему не словом, а ділом!
Отримати консультацію
Чому Адвокатське бюро
"Герман і Партнери"?

Ми завжди стоїмо на сторожі Ваших інтересів і готові захистити від випадку

Професіоналізм
8 років практики
300 виграних справ
Надійність
Конфіденційність,
персоналізований договір
Оперативність
Час - гроші,
100% дотримання термінів
Чесність
Прозорі умови,
аргументовані ціни
Зворотній дзвінок
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Придбати договір
Заповніть дані та перейдіть до оплати!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Доопрацювати договір
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Заявка на консультацію
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Залишити відгук
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail: (не публікується на сайті)
Ваш відгук:
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×