Статтi

Як вести себе при обшуку

Чинний Кримінальний процесуальний кодекс України (далі - КПК України) передбачає таку слідчу дію, як обшук. Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Проведення обшуку можливо тільки на підставі ухвали слідчого судді, як того вимагає ч. 2 ст. 234 КПК України. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України таке рішення має містити такі відомості:

  • строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали;
  • прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук;
  • положення закону, на підставі якого виноситься ухвала;
  • житло або інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку;
  • особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;
  • речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Перед проведенням обшуку прокурор або слідчий повинен пред'явити ухвалу слідчого судді та надати копію ухвали особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі.

Після отримання копії такого визначення випливає її уважно вивчити і встановити такі відомості:

Встановити особу, якій надано дозвіл на проведення обшуку;

Часто на практиці обшук проводиться не особою, яка звернулася з клопотанням про проведення обшуку, а іншою особою. Правоохоронці мотивують це тим, що досудове розслідування у кримінальній справі здійснює група слідчих, а слідчий або прокурор, яким безпосередньо надано право на проведення обшуку, знаходяться на проведенні іншої слідчої дії. Але, це є порушенням вимог ч. 2 ст. 234 КПК України, оскільки обшук проводиться виключно в рамках постанови слідчого судді. У таких випадках слід вимагати від особи, не зазначеного в ухвалі слідчого судді, ухвала про призначення слідчої групи, в якому прямо зазначено слідчого або прокурора, який планує провести обшук. У разі відсутності такої постанови слідча дія незаконним, і усі відомості, встановлені таким обшуком, не можуть бути доказами у кримінальній виробництва, оскільки вони отримані всупереч вимогам КПК України. Також на практиці зустрічаються випадки, коли досудове розслідування у кримінальній справі, в рамках якого проводиться обшук, здійснюється слідчим одноособово, але проведення обшуку провадить інший слідчий. В такому випадку повинно бути надане доручення на проведення такої слідчої дії.

Перевірити яке житло або інше володіння особи може бути піддано обшуку;

При вивченні ухвали слідчого судді необхідно звернути увагу на адресу проведення обшуку. В ухвалі слідчого судді повинно бути зазначено в якій частині житла чи іншого володіння особи надано дозвіл на проведення обшуку.

Встановити які саме речі і документи планується відшукати і вилучити;

Слідчі судді повинні знати, які речі і документи планується відшукати. Тобто, виходячи із специфіки кримінального провадження, слідчий суддя дає дозвіл на відшукання і вилучення конкретних речей і документів, що мають значення для розгляду кримінального провадження. При обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко - чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшукується житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу , підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі і документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном. Слід звернути увагу на те, що слідчому або прокурору надається право на тимчасове вилучення речей і документів, які зазначені в постанові слідчого судді. Але слідчий повинен зробити опис таких речей і документів, та зазначити, що вони тимчасово вилучаються і, в термін 48 годин з моменту їх вилучення, слідчий або прокурор повинен звернутися до слідчого судді з клопотанням про арешт такого майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі , у якої воно було вилучено.

Після вивчення ухвали слідчого судді на дозвіл про проведення обшуку необхідно:

Встановити наявність понятих;

Згідно п. 2 ч. 7 ст. 223 КПК України обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюються з обов'язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксації цієї слідчої (розшукової) дії. Зазначена норма встановлює, що поняті повинні бути присутніми при проведенні такої слідчої дії, як обшук. Але на практиці виникають такі випадки, коли слідчий або прокурор залучають до проведення обшуку понятих лише на ту частину часу, коли слідчий або прокурор пред'являє ухвалу про проведення обшуку і під час вручення копії такого визначення. Після чого понятих відпускають, і повертають їх для підписання протоколу обшуку. Але, з урахуванням вимог п. 2 ч. 7 ст. 223 КПК України зазначені дії є незаконними, оскільки поняті обов'язково повинні бути присутнім під час обшуку з самого початку і до кінця обшуку.

Викликати захисника;

Перед початком обшуку необхідно заявити клопотання слідчого або прокурора про намір скористатися правовою допомогою. Згідно ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу і кожна людина вільна у виборі захисника своїх прав. Але ч. 1 ст. 236 КПК України не встановлює обов'язок прокурора або слідчого забезпечити присутність захисника, а лише дає право на запрошення. Враховуючи зазначені норми слід зробити висновок, що слідчий або прокурор з власної ініціативи не може перешкоджати реалізації прав на захист.

Викликати власника житла;

Вимагати від слідчого або прокурора вжити належних заходів для забезпечення присутності під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені. Слід звернути увагу на те, що відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України це обов'язок слідчого або прокурора.

 

Залиште свій E-mail щоб отримувати свіжі новини і актуальні пропозиції.
З'явились питання?
Ми на зв'язку і завжди готові допомогти вирішити Вашу проблему не словом, а ділом!
Отримати консультацію
Чому Адвокатське бюро
"Герман і Партнери"?

Ми завжди стоїмо на сторожі Ваших інтересів і готові захистити від випадку

Професіоналізм
8 років практики
300 виграних справ
Надійність
Конфіденційність,
персоналізований договір
Оперативність
Час - гроші,
100% дотримання термінів
Чесність
Прозорі умови,
аргументовані ціни
Зворотній дзвінок
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Придбати договір
Заповніть дані та перейдіть до оплати!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Доопрацювати договір
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Заявка на консультацію
Зв'яжіться з Вами найближчим часом!
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×
Залишити відгук
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail: (не публікується на сайті)
Ваш відгук:
Ваші дані в безпеці і будуть використані лише для оперативного зв'язку з Вами!
×